Vilken dag är det Black Friday

27 oktober 2023 Jon Larsson

En översikt av Black Friday

Black Friday är den dagen då många butiker och onlinebutiker erbjuder stora rea och rabatter på sina produkter inför julhandeln. Det är en tradition som kommer från USA och infaller alltid dagen efter den amerikanska högtiden Thanksgiving, vilket är den fjärde torsdagen i november. Black Friday anses vara starten på julhandeln och har blivit en av de mest efterlängtade shoppingdagarna på året.

Presentation av Black Friday

shopping

På Black Friday erbjuds olika typer av rabatter och reor beroende på var du handlar. Fysiska butiker lockar ofta med tidiga öppningstider och ”dörrknäckare” – särskilda erbjudanden som endast gäller under en begränsad tid. Onlinebutiker ger vanligtvis rea under hela dagen eller till och med veckor innan och kallas ibland för ”Cyber Week”.

Det finns även olika typer av produkter som är särskilt populära att köpa under Black Friday. Elektronik, kläder, skor, kosmetika och leksaker är bara några exempel på kategorier som erbjuder stora rabatter. Det är vanligt att många privatpersoner väljer att köpa sina julklappar under Black Friday för att spara pengar.

Kvantitativa mätningar om Black Friday

Enligt undersökningar spenderas det varje år miljarder kronor under Black Friday. Konsumenter är ofta villiga att köa i timmar för att få tag på de bästa erbjudandena och enligt statistik ökar försäljningen både online och offline markant under denna dag.

Exempelvis rapporterade Google att de under Black Friday 2019 hade över 100 miljoner användare som sökte efter erbjudanden. Dessutom uppgav Adobe Analytics att försäljningen via e-handel under Black Friday 2020 förväntades öka med 33% jämfört med året innan.

Skillnader mellan olika Black Friday-dagar

Det finns flera olika Black Friday-dagar runt om i världen och de skiljer sig åt när det gäller datum. I USA firas Black Friday alltid dagen efter Thanksgiving, medan i vissa europeiska länder som Sverige och Storbritannien infaller den sista fredagen i november. I andra länder kan Black Friday även inträffa vid andra tillfällen under året.

Skillnaderna mellan olika Black Friday-dagar kan också vara kopplade till kulturella och regionala särdrag. Till exempel har vissa länder som Australien och Brasilien anammat Black Friday, men de kan ha olika traditioner och erbjudanden än i nordamerikanska länder.

Historisk genomgång av för- och nackdelar med olika Black Friday-dagar

Fördelarna med att ha en specifik dag för Black Friday är att det skapar en tydlig marknadsföringsmöjlighet för butiker och ger konsumenterna en möjlighet att välja vilken dag man vill utnyttja reorna. Nackdelarna kan vara att konkurrensen kan bli intensiv och att konsumenterna blir överväldigade av alla erbjudanden.

I vissa länder har det även funnits en trend att överförfriskade shoppers har skapat bråk och trängsel i butiker, vilket har lett till problem och otrygghet för både personal och besökare. För att mildra dessa risker har vissa butiker och onlineplattformar infört ”Online Black Friday” där all rea och shopping sker genom internet.Sammanfattningsvis är Black Friday en shoppingtradition som har spridit sig över hela världen, där reor och rabatter lockar både butiker och privatpersoner. Med olika Black Friday-dagar runt om i världen finns det många möjligheter för konsumenterna att hitta bra erbjudanden och spara pengar på sina inköp.

Genom att vara medveten om de vanliga erbjudandena och följa med i utvecklingen av Black Friday kan privatpersoner dra nytta av denna speciella dag för att göra sina inköp till ett fördelaktigt pris. Kom ihåg att planera och forskning innan för att få ut det mesta av Black Friday-upplevelsen.

FAQ

Hur skiljer sig olika Black Friday-dagar åt?

Black Friday-dagar kan skilja sig i datum beroende på vilket land eller region man befinner sig i. Det finns också kulturella och regionala skillnader i de erbjudanden och traditioner som associeras med dessa olika Black Friday-dagar.

När är Black Friday?

Black Friday äger alltid rum dagen efter den amerikanska högtiden Thanksgiving, vilket är den fjärde torsdagen i november.

Vilka typer av produkter erbjuds på Black Friday?

Vanliga produktkategorier med stora rabatter under Black Friday inkluderar elektronik, kläder, skor, kosmetika och leksaker.

Fler nyheter