Vad är makadam?

07 november 2022 Helen Johansson

editorial

Populärt val genom tiderna

Makadam är en typ av beläggning som uppfanns av den skotske ingenjören John Loudon McAdam i början av 1800-talet. Den blev snabbt den mest populära typen av beläggning på grund av sin hållbarhet och låga kostnad. I dag används makadam fortfarande i många delar av världen, även om den till stor del har ersatts av asfaltbeläggning i USA.

image

Billigt beläggningsmaterial

Hur makadambeläggningar konstrueras
Makadambeläggningar konstrueras med hjälp av ett lager av små stenar som packas ihop med en vals. Ett bindemedel, till exempel tjära eller asfalt, appliceras sedan för att hålla stenarna på plats. Ytan täcks sedan med ett lager grus eller sand, vilket ger en slät köryta.

En av de största fördelarna med makadam jämfört med andra typer av beläggningar är att den inte kräver någon solid grund. Detta gör den väl lämpad för användning på mjukare jordar, som de som finns i många delar av Skottland. Dessutom kan makadambeläggningar byggas mycket snabbt och billigt.

Nackdelar med makadambeläggningar
En nackdel med makadambeläggningar är att de inte är särskilt motståndskraftiga mot frostskador. Ett annat problem är att de bindemedel som används för att hålla stenarna på plats kan försämras med tiden, vilket gör att beläggningen smulas sönder. Dessa två problem ledde till utvecklingen av asfaltbeläggningar, som är starkare och mer hållbara än makadam.

Makadambeläggningar var en gång i tiden den mest populära typen av beläggning i världen, men har sedan dess till stor del ersatts av asfaltbeläggningar. Makadambeläggningar är billigare och lättare att bygga än andra typer av beläggningar, men de är inte lika hållbara. Asfaltbeläggningar utvecklades för att åtgärda dessa brister och har blivit den föredragna typen av beläggning för de flesta tillämpningar. Tack för att du läste och hoppas detta blogginlägg var till någon hjälp! Dela gärna med dig till vänner och familj du tror skulle uppskatta det!

Fler nyheter