Studentens sötma inlindad i cellofan

23 maj 2022 Mikael Barani

editorial

Det är inte särskilt långt kvar nu tills det är dags att höra ”Sjung om studentens lyckliga dag” ljuda och man ser extatiska unga vuxna jublandes springa ut för att hålla om sina nära och kära.

Minns du själv hur det var att ta studenten en gång i tiden? Den där nervösa och spännande cocktailen av att något nu tog slut medan något annat skulle ta vid. Det sista mötet i aulan med alla dessa ansikten som man i vissa fall hade växt upp med. Sedan åkte mössan på och det var dags att gå ut och spana om man kunde se var ens väntande familj stod och spanade tillbaka efter en.

En fest till gryningen

Plötsligt exploderade allt i ett språng ut på skolgården och festen var igång.

Allt var ett yrande töcken av björkris, champagneflaskor (som eventuellt hälldes ut av lagens långa arm) och cellofanpåsar med små buketter eller nallar av allehanda slag. Sedan fortsatte det hela med en åktur på flaket och fest ända in på småtimmarna. Det var en fantastisk tid och som sagt början på något nytt.

cellofanpåsar

Kanske är det också en tid av vilsenhet för många. För även om allt har en festlig inramning så är det trots allt nu man verkligen ska börja styra sitt liv på egen hand.

Plötsligt är den rätt utstakade vägen borta, den som skolgången på något sätt ändå har erbjudit och det är dags att definiera sig själv. Aldrig förr har vi heller levt i en värd av sådan förändring som idag. För den som tog studenten för en generation sedan såg utsikterna betydligt annorlunda ut mot idag, varför det kan vara svårt att riktigt ge goda tips.

En sak som alltid är värt sin vikt i guld är erfarenhet. Att våga prova på nya saker och utforska vem man själv och andra är kommer alltid att resultera i lärdomar och möjligheter.

Våga därför vara vilsen ett tag och passa på att prova på nya saker. Utforskandet är en del av livet.

Fler nyheter