Stillhet som exploderar i aktivitet och snabba instruktioner över jaktradion

19 juli 2021 Mikael Barani

Pulsen går upp när det plötsligt rasslar till i buskarna. Något, eller några, är på väg rakt in i ditt synfält och det är bara sekunder kvar tills du vet vad det är. Området är fullt av vildsvin så det är inte någon större gissning att det är just dessa bökande kreatur som snart är inom räckhåll.
Plötsligt blir någon skrämd och tillfället försvinner tillsammans med de förmodade vildssvinen. Du greppar tag i din jaktradio och låter övriga laget veta vilken riktning flocken har rört sig i.

En aktivitet som kräver tålamod

Jakt är både dramatik och lugn om vartannat. Mest lugn faktiskt då det gäller att ha tålamod om man vill lyckas med att faktiskt fälla något. Det är något som man kanske inte förstår om man inte jagar själv – därute i skog och mark sker allt på omgivningens premisser. Fäller man ett djur beror det på att du själv var ett gott rovdjur.
Precis som med alla rovdjur så får man allt som oftast gå lottlös från sina försök – men när man väl lyckas, vilken känsla!

Detta scenario gör också att jägaren utvecklar en sorts respekt för sakernas tillstånd. Det krävs nämligen en hel del om man vill lyckas med jakt. Detta gäller speciellt om man jagar med båge, som helt plötsligt gör allt tusen gånger svårare.

Samtidigt går det inte att komma undan att jakten belönar oss, även när vi inte lyckas. Det finns något i att bara vänta, andas och hoppas som gör att vi kommer i kontakt med något som oftast undflyr oss i vardagen. För ute i skogen finns inte bara trädens rötter, utan även våra egna.
Det var skogen som möjliggjorde för våra förfäder att kunna leva i det karga klimatet som råder häruppe – vilket vi idag kan vistas i med en bekvämlighet som våra föregångare aldrig hade kunnat föreställa sig.

Fler nyheter