Små skor ska klara stora äventyr

21 oktober 2019 admin

Ny säsong, nya skor. Vi vet alla hur det är med små barn. Ibland tycks deras fötter växa magiskt mycket bara över en enda natt, och plötsligt är det inga skor som passar. Det är viktigt att små fötter som fortfarande växer, har gott om utrymme i skon. Samtidigt ska de klara av att utsättas för alla de påfrestningar som barnens äventyr kan innebära. Det finns några saker man bör tänka på när man köper barnskor. Det handlar till exempel om passform och material, beroende på säsong. Men det handlar också om hur du bäst tar hand om skorna.

 

Passform och material

Ett barns fot rör sig mycket mer än vad en vuxens fot gör. Detta gör att foten behöver större utrymme att kunna röra sig och växa i skon. Därför är det bästa man kan göra innan man köper nya skor, att mäta barnets fot. Det gör man enklast med en mätsticka för fötter. De finns att låna i skobutiker om man inte har en egen. Tänk på att man bör mäta båda fötterna. Köp aldrig en sko som har mindre utrymme än 1 centimeter framför stortån. Kängor, vinterskor och stövlar bör ha 1,5–2 centimeter extra utrymme, medan en sandal eller vanliga sneakers bör ha 1–1,5 centimeter.

 

 

Skor som håller länge

För att skorna ska hålla länge och eventuellt kunna användas av fler barn, är det viktigt att ta hand om skorna när de är våta eller smutsiga. Stoppa tidningspapper i våta skor och se till att impregnera skinnskor. Naturmaterial är ett bra val om man vill ha en sko som andas bra och hindrar foten från att bli för varm. Barnskor i vattenavvisande material är att föredra. Om man vill hitta något billigare skor, kan man tänka på att priserna online ofta är pressade och således lägre än i butiker.

Fler nyheter