Gammeldags fönster med spröjs

31 juli 2021 patrick_pettersson

För den som står inför ett fönsterbyte finns det lite att tänka på som design, material, underhåll, hållbarhet, u-värde och pris. Oftast börjar man med designen på fönstren eftersom den är viktig för helheten och arkitekturen. Vill man helt byta stil på sina fönster måste man också ha ett bygglov från kommunen. Men bor man i ett hus som tidigare fått sina fönster utbytta och vill återställa fasaden till ursprungsskick, genom att byta till fönster av originalmodell, brukar detta inte vara några problem alls. 

Fönster kan se ut på många olika sätt och det finns exempelvis sidohängda fönster med spröjs, men det finns även spröjs fönster med allt från två rutor upp till 32 rutor. Spröjsade sidohängda fönster passar ofta hus i lite mer gammeldags arkitektur. Men då det är viktigt att inte slösa på energi gäller det att också välja fönster med ett lågt u-värde. Det finns spröjsade sidohängda fönster som är försedda med lågenergirutor. De skyddar bra både mot kyla och hårda vindar, men också mot stekande sol; https://klarfonster.se/fonster/bondgardsfonster

 

 

Underhållsfria träfönster med aluminiumbeklädnad

Nya fönster kostar en hel del men genom att satsa på fönster av bra kvalitet tillverkade av nordiskt kärnvirke, får man fönster som håller i flera generationer. Men för att fönstren ska hålla riktigt länge måste man också sköta om dem och måla om dem när det behövs. Fast det finns även spröjsade sidohängda fönster som har en beklädnad av aluminium på fönstrets utsida. Aluminium skyddar träet och gör att fönstret i stort sätt blir underhållsfritt.

Bra och vackra fönster bidrar till att öka värdet på fastigheten, men då plånboken ofta måste få säga sitt kan det vara bra att ta in kostnadsförslag från mer än en fönstertillverkare. Genom att söka på internet på exempelvis spröjsade sidohängda fönster får man upp flera intressanta alternativ att välja mellan.

Fler nyheter