Enkelhetens återtåg

31 juli 2020 Mikael Barani

Den begynnande sensommaren för med sig allt mer friska och krispiga morgnar. Det är till exempel något speciellt med att sitta och fiska med jiggar när solen nyligen har börjat gå upp och luften bär på en lätt kylighet. Man vet att om några timmar så är det t-shirt som gäller igen men just nu smakar den där koppen med varmt kaffe lite extra gott i den ljumna morgonbrisen.

Att lida och längta, om än så väldigt milt, är trots allt det bästa kryddan i livet. När allt inte bara är sådär bekvämt, som saker tenderar att vara i det moderna samhället, så uppskattar vi saker mer. Då gör det faktiskt inte något även om man skulle gå lottlös från fiskepasset. 
Det handlar helt enkelt mer om att bara få njuta av livet som det är – utan några krav på att prestera eller stå till svars för någon annan än sig själv.

Vi människor behöver även denna aspekt av tillvaron. Vi lever inte bara längre med krav inom arbetslivet, utan även i hur vi på olika sätt ”rapporterar” om våra liv i de sociala medierna. Bilderna vi tar framställer oss ofta i vår bästa dager, långt borta ifrån vardagslivets små utmaningar och blemmor.

Att bara låta mobiltelefonen vila och inte känna att vi ska fota av minsta lilla händelse – det är sådant som ger själen ro.

Försök att göra aktiviteter där du faktiskt lämnar mobiltelefonen hemma. Ta en promenad och notera den där ryggmärgsreflexen som uppstår när du ser något fint. När du inte kan fota av det och dela den med dina följare, då börjar du helt enkelt att uppskatta blomman för att den är en blomma.

Kanske är detta också vägen till att vi faktiskt ska börja uppskatta oss själva mer. När allt inte längre handlar om att ta en schysst selfie så kan vi också få utrymme för att vara oss själva igen.
Utan tankar på andras åsikter.

Fler nyheter